Tikra tiesa. Neneigsiu, jog, kalbos mokymosi pradžioje, tarti raidytes ir garsus, kaip tai darydavome darželyje gali būti kiek nuobodoka. Vis dėlto, mano nuomone, tai pats būtiniausias ir naudingiausias dalykas, kurį lietuvis gali išmokti, norėdamas ateityje kalbėti šia nuostabia kalba.
Pamenu, jog man asmeniškai pinyin sistemos pagrindų teko mokytis bent 2 savaites. Mokiausi grupėje su dar 10-čia žmonių iš viso pasaulio. Iš pradžių, visiems buvo nelengva tarti ir jungti svetimus ausiai garsus, tačiau tie, kas įdėjo darbo ir pastagų, vėliau mėgavosi greitu progresu! Tikiuosi, jog tu taip pat skirsi laiko bei pastangų pinyin sistemai išmokti. O aš pasistengsiu, kad mokymasis nebūtų toks nuobodus, koks atrodo iš pirmo žvilgsnio.
Taigi įtvirtinkime žinias!
PINYIN:
* Sistema, kurios pagalba lotyniškomis raidėmis užrašomi kinų kalbos garsai (žodžiai).
* Pinyin sistema yra būtinas „pamatas“ tavo kinų kalbos žodžių „statybai“.
* Mokėdamas pinyin, tu gebėsi greitai įsiminti naujus žodžius, naudotis žodynais, rašyti elektroninius laiškus, ar net siųsti kinų simbolius trumposiomis žinutėmis mobiliuoju telefonu.
Pinyin sistema taip pavadinta ne šiaip sau. Šis pavadinimas yra sudarytas iš dviejų simbolių, kurie taip pat gali būti savarankiški žodžiai. Pin (拼) reiškia „sujungti, sudėti kartu“,o yin (音) – garsas, muzika. Tad nesunku atspėti, jog pinyin paskirtis – „jungti garsus“. Tą mes dabar ir darysime.
[sujungti garsus – paveikslėlis]
P.S. Tikiuosi „įkaliau“ tau į galvą žodį PINYIN.
Juk norėjau pabrėžti šios sistemos svarbą! Labai labai svarbu! Tikrai!